BOZADŽIJSKI IBRIK
Prvi poznati bozadžija iz Sarajevu po imenu Hamza spominje se u prvom popisu Bosanskog sandžaka iz 1489. godine. Bozadžije su zanatlije koje su se bavili proizvodnjom boze osvježavajućeg pića od kukuruznog ili prosenog brašna, kvasca, šećera i vode. Bozadžije su bozu sipali u posebne ibrike koje bi na leđima nosili i prodavali po gradskim ulicama. Boza se obavezno posluživala hladna, u ljetnom periodu u Sarajevu se donosio led iz pećina sa planine Bjelašnice koji se stavljao u piće ćime se ono dodatno rashlađivalo a samo piće time postajalo više traženo. Koliko je bavljenje ovim zanatom nekada bilo popularno govori i podatak da je jedan sarajevski bozadžija i trgovac, Hadži Hasan – Bozadžija sredinom 16. stoljeća u sarajevskoj ulici Logavinoj podigao  džamiju.
 
Bozadžijski ibrik na fotografiji je izložen na stalnoj postavci Muzeja Sarajeva u Brusa bezistanu.
Scroll to top
Accessibility