Zbirka legata

Posebna vrsta dara je legat, koji predstavlja specifičnu vrijednost jer je zasnovana na poklon donacijama i oporučnoj zaostavštini darovatelja.

Građani Sarajeva svoje su rijetke i vrijedne predmete, od fotografija, namještaja, umjetničkih slika, razglednica, knjiga, vezova, sportskih trofeja, muzičkih instrumenata do kompletnih kolekcija, darovali Muzeju. Sigurno najimpozantniji dar predstavlja Despića kuća koju je porodica Despić velikodušno poklonila našem Muzeju.

Vrijedne predmete iz svoje privatne kolekcije Muzeju je poklonio dr. Haris Silajdžić, koji su sačinjeni od darova koj su mu uručivani na njegovim inostranim posjetama kao premijeru Vlade BiH i predsjedniku Predsjedništva BiH

 U Zbirci se nalaze i legat porodice Ferhatović koji je Muzeju poklonila Aida Žiga-Njuhović, zatim legat-soba porodice Tanasković koju je darovala Ubavka Dizdarević, kao i sportske medalje inovatora i sportiste Semira Hasković koje je darovao njegov otac Salko Hasković, portret Frane Ćesović, poznatog bh. filmskog scenografa Džemala Ćesovića koji je Muzeju poklonika Jasmina Ćesović-Selimbegović, vaza Naide Kraljić, kao i drugi pojedinačni predmeti.

Zbirka legata se svakim danom nadopunjuje i obogaćuje predmetima koje naši sugrađeni ostavljaju Muzeju Sarajeva – instituciji čuvaru materijalnog i nematerijalnog naslijeđa Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Scroll to top
Digitalna pristupacnost