GOSTOVANJE IZLOŽBE TOMISLAV KRIZMAN – BOSNA I HERCEGOVINA U TREBINJU

30.09. - 10. 10. 2021.

GOSTOVANJE IZLOŽBE TOMISLAV KRIZMAN - BOSNA I HERCEGOVINA U TREBINJU

U periodu od 30.09. do 10. 10. 2021. godine najavljujemo gostovanje izložbe MUZEJA SARAJEVA -Tomislav Krizman: Bosna i Hercegovina, u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Riječ je o izložbi radova hrvatskoga slikara i grafičara Tomislava Krizmana. Autor izložbe je Hamdija Dizdar, viši kustos Muzeja Sarajeva.

Izložbom će biti predstavljena 54 Krizmanova rada koji se čuvaju u fundusu Muzeja Sarajeva, unutar Kolekcije umjetničkih djela, i dio su grafičke mape nastale u aprilu 1937. godine pod nazivom Jugoslavija u slici II: Bosna i Hercegovina – grafičkih listova izrađenih u tehnici bakropisa koji prikazuju specifičnosti krajolika i arhitekture, te scene i motive iz svakodnevnog života gradova i naselja Bosne i Hercegovine.

Mapa obuhvaća ukupno 24 bosanskohercegovačka grada i naselja – Banja Luka, Bihać, Bosanski Petrovac, Cazin, Doboj, Donji Vakuf, Jajce, Konjic, Ljubuški, Mostar, Mrkonjić Grad, Počitelj, Prijedor, Sarajevo sa okolicom, Stolac, Travnik, Trebinje, Vareš, Visoko, Višegrad, Vranduk, Vitina, Zenica i Zvornik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Digitalna pristupacnost