Izložba “Konferencija u Wannsee: Konačno rješenje jevrejskog pitanja”

Izložba "Konferencija u Wannsee: Konačno rješenje jevrejskog pitanja"

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u srijedu, 26. 01. 2022. godine od 13.00 sati u Muzeju Jevreja BiH-depandansu Muzeja Sarajeva bit će otvorena izložba pod nazivom “Konferencija u Wannsee: Konačno rješenje jevrejskog pitanja”.

Svake godine oko 27. januara, Muzej Sarajeva odaje počast sjećanju na žrtve Holokausta.

27. januar obilježava se u svijetu kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan kada je Crvena armija na ovaj datum 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine Ujedinjeni narodi su proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 2007.godine, 27. januar se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Velika je važnost njegovanja kulture sjećanja na nevine žrtve u cilju njegove prevencije kako se neljudska djela iz prošlosti nikada ne bi ponovila, a mlađe generacije educirale o događanjima iz tog vremena s ciljem da se to nikada ne zaboravi. U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 000 Židova njih 12 000 stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima u zemaljama bivše države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Digitalna pristupacnost