SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU, 2. april 2022.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU, 2. april 2022.

Muzejska radionica u povodu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu održana je 01. aprila 2022. godine, u suradnji Servisnog centra Dajte nam šansu i Muzeja Sarajeva, u prostoru Brusa bezistana. Radionicu su vodili Aida Šarac, muzejska edukatolrica i Edo Mešić, muzejski pedagog.

Mjesec april posvećen je pružanju podrške i podizanju svijesti osoba s poremećajem iz spektra autizma i idealna prilika gdje svi možemo učiniti nešto dobro da povećamo vlastito razumijevanje i promovišemo dobrotu u društvu.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. april kao Svjetski dan autizma čime se želi skrenuti paznja javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života, te kojim se javnost upozorava na:

  • netoleranciju,
  • predrasude,
  • netrpeljivost,
  • neadekvatne socijalne usluge,
  • socijalnu isključenost

i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“ na „prihvaćanje“ autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo.

Muzeji su institucije koje igraju važnu ulogu u društvu i njegovu razvoju komuniciranjem univerzalnih humanističkih vrijednosti, promoviranjem stvaranja inkluzivnog i tolerantnog društva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Digitalna pristupacnost