(untitled) (PRILOZI ZA PROUČAVANJE HISTORIJE SARAJEVA / CONTRIBUTIONS TO THE STUDY OF THE HISTORY OF SARAJEVO Online ISSN 3029-4843, 2008)
Lokalitet Džamije hadži Alije Kalina značajan je detalj u mozaiku razvoja života na području današnjeg Sarajeva. Također je jako značajan u otkrivanju i upoznavanju života prije i za vrijeme austrougarske uprave na ovim prostorima. Objekat nam govori i o kontinuitetu lokaliteta od 16. pa sve do 20. stoljeća. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi postojanje arhitekture nekadašnjeg Mekteba Kalin hadži Alijine džamije i eventualnih mezarova na tom prostoru, a preko arheoloških nalaza bi se popunila jedna praznina u naučnom pogledu kada je u pitanju izučavanje prošlosti Sarajeva.