UNIŠTAVANJE ZNAČAJNIH OBJEKATAU SARAJEVU U VRIJEJv1E AGRESIJE 1992-1996. (PRILOZI ZA PROUČAVANJE HISTORIJE SARAJEVA / CONTRIBUTIONS TO THE STUDY OF THE HISTORY OF SARAJEVO Online ISSN 3029-4843, 2008)
Sarajevo je grad koji datira iz osmanskog perioda gradnje u čije su vrijeme izgrađena mnoga zdanja od neprocjenjive važnosti, naročito od vremena namjesništva Gazi Husrev-bega. Značajne građevine su nastale i u periodu austrougarske vladavine. Osmanski i austrougarski period primjetan je u ovom gradu i danas. Period između dva svjetska rata nije dao mnogo vrijednih građevina dok se u periodu poslije Drugog svjetskog rata pažnja malo više okreće na kolektivnu stambenu izgradnju urbanih kvartova. Sve što se stoljećima gradilo je u periodu agresije, od 1992. do 1996., nemilosrdno uništavano. Uništavano je sve što je ovom gradu davalo ljepotu i značaj. Uništavan je jedan evropski grad koji je predstavljao simbol civilizacije i tolerancije, te zajedničkog suživota više različitih naroda, religija i kultura.