Pozivamo Sarajke i Sarajlije da nam se jave i podijele priče, predmete, portrete, fotografije i druge artefakte o građanskoj tradiciji i kulturi svojih porodica.

JU MUZEJ SARAJEVA upućuje

JAVNI POZIV

svim građanima Sarajeva koji raspolažu umjetničkim portretima svojih predaka u porodičnom vlasništvu, kao i druge vrijedne eksponate, koji svjedoče njihovu kontinuiranu građansku tradiciju u proteklih stotinu i više godina, od kraja 19. stoljeća do 2000. godine, da se jave u Muzej Sarajeva kako bi ih ustupili na određeni period.

Dostavljeni eksponati sa svim potrebnim informacijama bit će upotrijebljeni u kulturno-antropološkoj studiji o građanskoj kulturi Sarajeva te će biti prezentirani na izložbi koju priprema Muzej Sarajeva.

· svim kulturnim, sportskim, privrednim i društvenim institucijama, kao i ličnostima i/ili njihovoj rodbini, potomcima, prijateljima, koji su svojim radom i stvaralaštvom zadužili grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, da ustupe ili doniraju određeni predmet iz ličnog fundusa Muzeju Sarajeva koji priprema izložbu tim povodom.

Od velike važnosti je da predmeti, lične stvari i ostali artefakti poput nagrada, priznanja, diploma, književnih rukopisa, fotografija, portreta i drugih vrijednih artefakata ličnosti koje nisu među živim, porodice naših istaknutih ličnosti iz kulturnog, umjetničkog, sportskog, privrednog, naučnog, obrazovnog i općedruštvenog domena, ustupe pod definiranim uvjetima Muzeju Sarajeva koji je čuvar vrijednosti glavnog grada BiH.

Na ovaj način moći ćemo pokazati cjelokupnoj javnosti neotkriveni dio prošlosti istaknutih ličnosti i institucija koje su napravile velika postignuća i krojile društvenu historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ovi predmeti će biti upotrijebljeni u kulturno-antropološkoj studiji o građanskoj kulturi Sarajeva te će biti prezentirani na izložbi koju priprema Muzej Sarajeva.

Molimo građane Sarajeva koji baštine dugu tradiciju građanske kulture u Sarajevu, te istaknute ličnosti, njihove porodice kao i potomke onih koji nisu više među nama, da se jave u Muzej Sarajeva – na adresu Josipa Štadlera 32, na tel. 033 475 748, 475 752, 061 213 704 ili na mail: muzejsarajeva@bih.net.ba.

Kontakt osoba: Indira Kučuk-Sorguč, kustosica za porijeklo i kretanje stanovništva – antropolog.

Oglas je otvoren šest mjeseci počev od datuma obavještavanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Digitalna pristupacnost