Pravednici među narodima

Projekat “Pravednici među narodima” uspostavljen je sa namjerom da se oda priznanje i zahvalnost onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata, rizikujući svoju bezbjednost, pomagali Jevrejima da prežive taj period. “Jad Vašem”je muzej koji čuva sjećanja na ta djela. Program dodjele titule Pravednika počeo je 1963. godine, uspostavljanjem Komisije pod rukovodstvom Vrhovnog suda pravde koji koristeći određene kriterije (svjedočenja, dnevnike, te razna dokumenta), procijenjuje djela pojedinaca (nejevrejskog porijekla) prema Jevrejima. Zaključno sa januarom 2017. god. Jad Vašem je proglasio 26.120 osoba Pravednicima među narodima. 53. je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Dakle proces je kontinuiran, pa će i ova Izložba imati takav karakter. Naime dopunjavaće se, kao što je sada slučaj, novim imenima koja su zaslužila takvu titulu. A u Parku pravednika, na mermernim pločama, ugravirana su njihova imena i imena država iz kojih potiču.

Gospodin Eli Tauber je pokrenuo ideju vrijednu pažnje, prikupljajući informacije o Pravednicima,  Studio za grafički dizajn i izdavaštvo “Art7” je uradio dizajn Izložbe, a Muzej Sarajeva će u svom depandansu (Muzeju Jevreja BiH) pričati priču, upozoravajući da se ne ponovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Digitalna pristupacnost