MEMORIJA – SJENE ZABORAVLJENIH PREDAKA

28. 09. - 15. 10. 2021.

MEMORIJA - SJENE ZABORAVLJENIH PREDAKA

U utorak, 28. 09. 2021. godine u Muzeju Sarajevo 1878. – 1918. bit će otvorena izložba Merime Ivković, vizualne umjetnice.
Izložbu će posjetitelji moći pogledati do 15. 10. 2021. godine.

O izložbi:

Izložba je osvrt na vrijeme Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini, na hrabrost elitnih bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u Austro-Ugarskoj monarhiji, ali i podsjećanje na vojni poklič „ Bošnjaci dolaze!„ , u čiju čast je nastala istoimena kompozicija vojnog marša, čiji zvuci ni dan-danas nisu utihnuli.
U Prvom svjetskom ratu, Bosna i Hercegovina je dala brojne vojne jedinice čija je borbena vrijednost na gotovo svim ratištima postala legendarna. Na frontovima Austrije, na Soči, Tirolu, Rusiji, u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, svuda su bili prvi među prvima, najhrabriji među hrabrijima, predstavljajući primjer idealnog vojnika, kako nam prenosi prof. dr Zijad Šehić u radu pod nazivom Careve egzote – elitne bosanskohercegovačke jedinice K.U.K. armije u Prvom svjetskom ratu (1914 – 1918).
Izložbom Memorija – sjene zaboravljenih predaka autorica evocira prošlost, vraća iz zaborava spomenutu borbenost koja bi često završavala i tragično. Spomen na tu karakternu crtu bosanskohercegovačkih vojnika i danas zasigurno znači i implicira mnogobrojne – identitetske, kulturološke i osobene značajke bosanskohercegovačkog čovjeka / vojnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Digitalna pristupacnost